Reforma sistemului de sănătate din România în contextul legislativ european

15 Martie 2013, 11h00 – 13h00

Sala C.A Rosetti, Palatul Parlamentului

Co-organizatori:

logo Europuls 500px-Logo_Friedrich_Ebert_Stiftung.svg_

 

România este țara din Uniunea Europeană care alocă cele mai puține resurse pentru finanțarea sistemului său public de sănătate. În același timp, satisfacția românilor față de serviciile medicale oferite este în continuare foarte scăzută, ceea ce îi determină pe mulți români să apeleze la spitale străine pentru servicii medicale. Lipsa de infrastructură și salariile mici din domeniu au provocat și migrația în masă a medicilor români, un fenomen alarmant pentru sistemul de sănătate românesc.

Această dezbatere își propune să discute problemele sistemului de sănătate din România, plecând de la proiectul de Lege a Sănătății și legislația europeană în domeniu și să răspundă la următoarele întrebări:

  • Directiva 24/2011 susține libera circulație transfrontalieră a pacienților în țările UE. Fiecare țară va fi obligată să deconteze tratamentul urmat de pacient într-o altă țară UE, sub anumite condiții. Din toamna lui 2013, România are obligația să definitiveze implementarea acestei Directive. Care vor fi avantajele și dezavantajele aplicării acestei Directive pentru sistemul medical românesc și pentru pacienții din România ?
  • Va avea România posibilitatea să-și finanțeze proiectele de infrastructură în domeniul sănătății în cadrul exercițiului bugetar 2014 – 2020? Care sunt oportunitățile noastre de negociere?
  • Influența legislației europene asupra migrației medicilor din România: există soluții pentru stopare?
  • Are sistemul medical românesc capacitatea de a crește “turismul medical” către România și de a identifica oportunitățile de dezvoltare în cadrul creat de liberă circulație a pacienților?

 

Moderator - Vlad Mixich, jurnalist Hotnews.ro

Discurs de întâmpinare - Matthias Jobelius - Reprezentant, Fundația Friedrich Ebert România

Invitați:

  • Raed Arafat - secretar de stat, Ministerul Sănătății
  • Nicolae Marcu -  director executiv, sistemul medical privat MedLife
  • Florin Chirculescu - chirurg toracic, liderul sindicatului „Dr. Ioan Cantacuzino”
  • Sorin Paveliu – expert în politici publice de sănătate