Ora: 14h00 – 16h00
Locul: Sala Nicolae Bălcescu, Camera Deputaţilor, Palatul Parlamentului
Co-organizatori: Europuls și ExpertForum România
În vederea atingerii obiectivelor în domeniul energetic ale strategiei „Europa 2020”, și anume asigurarea unei oferte de energie sigure, competitive și durabile pentru economie și societate, Comisia Europeana a lansat în 2007 cel de-al treilea pachet legislativ energetic. Pachetul are următoarele priorităţi:
- Separarea efectivă a activităţilor de producţie și de aprovizionare cu energie și gaz, de gestionarea reţelelor acestor servicii.
- Sporirea eficienţei autorităţilor naţionale de reglementare și garantarea independenţei lor, faţă de interesele industriale şi faţă de instituţiile statului;
- Promovarea colaborării și investiţiilor transfrontaliere;
- Protecţia consumatorului, prin instaurarea unei pieţe interne bazate pe competiţie efectivă și echitabil reglementată.
Plecând de la aceste priorităţi, dezbaterea iniţiată de Europuls și ExpertForum va încerca să răspundă la următoarele întrebări: Unde se află România în procesul de transpunere a legislaţiei europene? Care sunt provocările, riscurile și efectele adaptării legislaţiei europene pe piaţa energetică din România? Cum facem reforma mai prietenoasă pentru cetăţeni?
De asemenea, participantii vor avea ocazia sa asiste la lansarea celui mai recent studiu al Expert Forum, care analizeaza beneficiile reale ale reformei in domeniul energiei, cat si felul in care necesitatea reformei poate fi comunicata mai bine publicului larg, avand ca studiu de caz Bulgaria.
Moderator:
Gabriel Trăistaru – expert Europuls pe politica energetică a Uniunii Europene, co-fondator al Organizaţiei Green Environment Institute și Senior Marketing Strategy Specialist la o companie internațională de electricitate
Vorbitori:
- Jean Constantinescu – specialist în sisteme şi pieţe de energie electrică; cercetător în proiecte europene, fost consultant al USAID şi al Băncii Mondiale pentru proiecte de reformă a sectorului energetic din Romania şi din ţările sud-est europene; fost preşedinte CONEL, Transelectrica şi ANRE şi un puternic promotor al reformei sectorului energiei electrice;
- Razvan Nicolescu – vice-preşedinte al Agenţiei Europene de Cooperare a Reglementatorilor în Domeniul Energiei (ACER);
- Otilia Nuţu – analist de politici publice în domeniul energiei la ExpertForum şi coordonator al unui proiect de monitorizare a sectorului energiei din România şi a reglementatorului ANRE; fost consultant al Bancii Mondiale;
- Valentina Ivan – consultant de politici publice în domeniul energiei la Candole Partners şi analist afiliat ExpertForum.
Pentru a participa la acest atelier vă rugăm să accesaţi rubrica Înscriere.