Reforma sistemului european de protecție și securitate a datelor

15 Martie 2013, 11h00-13h00

Sala Drepturilor Omului, Palatul Parlamentului

Co-organizatori:

logo EuropulsAspen Institute

La 25 ianuarie 2012, Comisia Europeană a publicat propunerile legislative pentru o reformă comprehensivă a sistemului de protecţie a datelor din întreaga Uniune Europeană. Noul pachet legislativ (un Regulament și o Directivă) vizează instituirea unui set de reguli și standarde comune în materie de securitate și protecţie a datelor la nivelul Uniunii, dar şi o simplificare mai mare a relaţiei client – business – administraţie.

Conferinţa va fi compusă din două părţi: în prima parte, invitaţii vor rezuma propriile experienţe şi recomandări în ceea ce priveşte reforma sistemelor şi regulamentelor de protecţie şi securizare a datelor din România. Ei vor putea face prezentări de studii de caz în acest scop, identificând bune practici dar şi particularităţile României (de exemplu legislaţia relativ nouă în domeniu, probleme de sprijin financiar, competitivitatea pieţei IT, diferenţe între companii).

În a doua parte, conferinţa va fi deschisă unei dezbateri publice, în timpul căreia audienţa, compusă la rândul ei din reprezentanţi ai mediilor public şi privat român, vor adresa întrebări vorbitorilor şi vor îmbogăţi raportul final al atelierului prin adăugarea de noi recomandări.

Concluziile atelierului-conferinţă vor fi rezumate şi redactate în raportul general al Eurosfat de către un raportor al Europuls într-o secţiune specială dedicată sectorului de IT & data protection. Raportul va fi diseminat în mediul guvernamental, parlamentar şi administrativ din România, va fi trimis sectorului privat, societăţii civile, urmând ca, la o lună după Eurosfat, să fie prezentat mediului politic european printr-o conferinţă în Parlamentul European, la Bruxelles.

Invitaţi:

Dan Nica – Ministru pentru Societatea Informaţională (tbc)

Liviu Nicolescu – Director CERT-RO

Adina Vălean – Membru al Parlamentului European

Ioan Enciu – Membru al Parlamentului European

Amelia Andersdotter – Membru al Parlamentului European

Jean Gonié – Director Privacy, Microsoft Europe

Andrei Pitiș – Președinte Asociaţia Patronală a Industriei de Software și Servicii

Christiana Mauro – Cercetator Central European University, Data Protection Activist

Bogdan Manolea – Blogger, Director Executiv Asociația pentru Tehnologie și Internet

Cristian Petriceanu - Director of IAB Romania

Andrei Avadanei – Presedinte al Centrului de Cercetare in Securitate Informatica din Romania

Pentru a participa la acest atelier vă rugăm să accesaţi rubrica Înscriere.