15 Martie 2013, 11h00 – 13h00
Sala Nicolae Iorga , Camera Deputaţilor, Palatul Parlamentului
Co-organizatori:
Ce înseamnă să fii cetăţean european? Pe de o parte, cetăţenia europeană este legată de anumite drepturi, precum dreptul la libera circulaţie, de stabilire şi de lucru pe tot teritoriul Uniunii Europene. Sunt ele cu adevărat respectate? Ne cunoaștem drepturile? Dar obligaţiile? Știm cu toţii restricţiile temporare cu care au trebuit să se confrunte cetăţenii români pe parcursul ultimilor şase ani. Suntem cetăţeni europeni cu normă întreagă sau de mâna a doua?
Pe de altă parte, cetăţenia europeană presupune şi o anumită implicare. Cum ar fi participarea la alegerile europene. Problema participării merge dincolo de alegeri şi ţine de modul în care cetăţeanul poate comunica cu reprezentanţii săi. Există o astfel de comunicare? Ne facem auzită vocea la Bruxelles? Dacă da, cum? Avem spirit civic în sens „european”? Cum se traduce acest lucru în proiectele în care ne implicăm (ex. prin voluntariat, educaţie nonformală sau lucru de tineret)?
Iată câteva dintre întrebările la care vă invităm să găsim răspunsuri împreună, în cadrul unui format participativ inspirat din “cafeneaua publică”. O metodă foarte bună de consultare şi participare la luarea deciziilor, cafeneaua presupune un dialog activ, schimb de informaţii şi găsire de soluţii creative de acţiune printr-o dezbatere relaxată care permite în acelaşi timp o interacţiune mare şi relaţii egale între participanţi.
Sub-temele pe care le vom aborda în cadrul atelierului vor fi:
- Ce înseamnă să fii cetăţean european?
- Care sunt drepturile şi obligaţiile cetăţenilor europeni?
- Participarea la alegerile europene
- Spritul civic la nivel european
- Suntem cetățeni de mâna a doua?
- Cum se traduce în proiecte cetăţenia europeană?
UPDATE: Acest atelier este complet prin urmare înscrierea a fost închisă.
Important pentru participanţii din afara Bucureştiului:
Vă informăm că partenerii noștrii de la ANPCDEFP pot susţine prin intermediul programului Tineret în Acţiune participarea la acest atelier şi la eveniment prin asigurarea cazării, a mesei de seară şi mic dejunului în perioada 14 – 16 martie pentru tineri, persoane implicate în domeniul tineretului şi jurnalişti din domeniul social interesaţi de aspecte europene şi de tineret, care vin din afara Bucureştiului.
Mai multe detalii, precum şi înscriere pentru cei care doresc să li se acopere aceste costuri pot fi găsite pe site-ul programului Tineret în Acţiune.